Kajoamattomien menetelmien puolesta

Astutusajankohtaa määritellessään yksi koiranomistaja tai -kasvattaja saattaa turvautua tuttuihin sanontoihin, toinen ulkoisiin merkkeihin ja kolmas kysyy uroskoiralta, joko on aika. Epävarmojen kiimanmääritysmenetelmien vuoksi pentutulos voi jäädä heikoksi tai pentuja ei synny lainkaan. Parhaan pentutuloksen saamiseksi narttukoirilta kerätään usein esikiiman aikana verinäytteitä progesteronianalyysiin, mikä on luotettava, mutta vähintäänkin epämiellyttävä toimenpide koiralle.

Koirien hyvinvointia edistääksemme haluamme kehittää kajoamattomia menetelmiä, jotka ovat helppokäyttöisiä, ja jotka eivät aiheuta kipua tai stressiä koiralle.

OvuDog-projekti käynnistyi vuonna 2011, jolloin kehitettiin ensimmäiset menetelmät koiran virtsan lisääntymishormonien mittaamiseen. Vapaaehtoisten koiranomistajien keräämien koirien virtsanäytteiden avulla selvitämme, mitä narttukoiran virtsaan erittyy eri kiimakierron vaiheissa. Tällä hetkellä projektin päätavoitteena on perustutkimuksen myötä kehittää nopea ja helppokäyttöinen virtsapikatesti, jonka avulla voidaan havaita sopiva astutusajankohta.

Tutkimus tehdään Itä-Suomen yliopistossa farmasian laitoksella (soveltavan kemian ja analytiikan tutkimus). Mukana on joukko tutkijoita, asiantuntijoita ja yhteistyökumppaneita. Itä-Suomen yliopiston tutkimusryhmään voit tutustua täällä. Tutkimusta rahoittaa Vetcare Oy.